Beslenme  Hamile Eğitim  Sağlık

Anne karnın da hızlı bir gelişim içinde bulunan bebeğiniz, annenin kan dolaşımını bağı ile dış çevreden gelen tüm olumsuz etkenlerden son derece de etkilenir. Annenin aldığı ilaçlar, alkol, içtiği sigara bebeğin sağlıksız gelişmesini ortaya çıkarabilir. Hamilelikte sigara içen annelerin yeni doğan bebekleri anne karnın daki büyümesini yeterli yapamayabilir. Sigara içen anneler 3 kat fazla ölü doğum yapabilir. Ayrıca doğumsal kalp hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir.

Hamileliğin bu ilk 3 ayın değişik kokulara ve tatlılara duyarlılık artar. Halsizlik, uyku ve bulantılar da bu tabloya eklenebilir. Bu nedenle çoğu hamilelikte ilk aylar da kilo alımı az olabilir. Hatta hiç kilo alamama da olabilir. Endişelenmeyiniz. Hamilelik boyunca alınması gereken en önemli besin SÜT ve süt ürünleridir. Günde en az iki su bardağı sütün düzenli alınması annenin sağlığı ve bebeğin gelişmesi yönünden gereklidir. Günlük beslenme içinde yer alması gereken bir başka ana besin grubu sebze ve meyvalardır. Vitamin ve mineral kaynağı olarak çiğ ya da az su ile hafif haşlanmış sebzelerin değeri çoktur.

Öte yandan posa bırakma özelliklerinden dolayı kabızlığı önlerler. Vücudun yapı taşı olarak proteinler bebeğin gelişimi yönünden de önemlidir. Süt ve süt ürünleri yanısıra bitkisel kaynaklardan da alımına özen gösterilmelidir. Hamileliğin bu ilk döneminde de bazı anne adayların da iştahın hızla artması, yakın çevrenin iki canlı oluş nedeni ile daha çok yeme gereğini ortaya koyması, gereğinden çok şekerli, unlu, tuzlu, yiyeceklerin gereksiz yere yenmesi hızlı kilo alınması yanısıra sağlığın bozulmasına yol açabilir.

Hamilelik 4. ayını bulduğunda hala kilo alamamış olsanız da üzülmeyiniz. Bu ilk dönemde kilo almamaktan değil, çok kilo almaktan çekinmelidir. Hamileliğin 16.Haftasında bebek ortalama 200 gr. dolayındadır ve anne adayı bundan sonra bebeğin hızlı büyümesi ile birlikte kilo almaya başlar. En iyisi annenin her ay 1′ er kilo almasıdır.

Bu aylarda sindirimle ilgili bazı yakınmalar ortaya çıkabilir. Bebeğin, anne karnında büyümesine bağlı olarak mide sıkışabilir. Hazımsızlık, mide yanmaları, kabızlık olabilir. Bol sıvı almak, sık sık ve az az yemek uygun olur. El ve ayaklar da şişmeler hissedersiniz, tuz alımı kısıtlama, bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenme önerilir. Hamilelik boyunca özellikle fast-food denilen hazır yiyecekler, konserve yiyecekler, şeker, kahve, çay, kafeinli içecekler fazla alınmamalıdır. Bunların çok tüketilmesi, vücut için gerekli bazı maddelerin gerekli işlevlerini engeller. Örneğin fazla çay içilmesi, barsaklardan demir emilimini azaltır, demir eksikliğine bağlı kansızlıklar için bir neden olabilir.

Hamilelikte dişlere daha özen gösterilmesi gereği unutulmamalıdır. Artan minerel gereksinimi, değişimler, mide ekşimesi nedeni ile dişlerde daha çok çürükler oluşabilir. Floritli diş macunları ile düzenli ağız-diş bakımının yapılması gerekir. Dişlerde dolgu gereği varsa bu aylarda gözden geçirilmesi, ancak civalı dolgu yapılmaması uygun olur.

Artan kilo nedeni ile mide, kalp ve idrar torbasına baskılar rahatsızlık vermeye başlar. Sık sık, az az yeme yanı sıra günde en az 2-2,5 litre sıvının azar azar içilmesi gerekir. Yapılan araştırmalar hamilelik boyunca tüketilen besinlerin, bebeğin sağlıklı gelişimine büyük etki yaptığını göstermektedir. Dengesiz beslenen anne adaylarının bebekleri anne karnın da büyüme-gelişmesini yeterli tamamlayamamakta, düşük doğum ağırlıklı olabilmektedir. Tahıl ürünleri, enerji sağlayan ürünleridir. Ancak kabızlığı önlemek ve gerekli selüloz mineral ve vitaminler yönünden kepekli buğday, yulaf daha da yarar sağlar. Et ve et ürünleri yüksek protein, Bız vitamin, folik asit ve demir içerir. Yumurta da protein ve demir yönünden zengindir. Günde bir porsiyon tavuk ya da dana eti ve haftada 2-3 yumurta dengeli beslenme yönünden çok önemlidir. Protein yönünden balık ve tavuk gibi beyaz etler de uygundur. Ancak kırmızı et, tavuktan 2, balıktan 6 kez daha fazla demir içerir. Unutulmaması gereken nokta çiğ et ile toksaplazma denen bir parazitin anneden bebeğe geçebildiği, anne karnındaki bebeğe zarar verebildiği; bazen düşük, ölü doğum ya da doğumsal anomalili bebeğe yol açabildiğidir. Hamilelik boyunca beslenmede çok az miktarda yağ kullanılmalıdır.

Kızartmalardan kaçarak gereksiz kilo alımı engellenmelidir. Şeker yerine, bol miktarda B vitamini, mineral özellikle demir içeren pekmez alınması uygun görülür. Yine şeker yerine tatlı yenilmek istenildiğinde vitamin ve oligo elementleri içeren baldan bir çay kaşığı alınabilir. Alkollü içecekler, salam, sosis, sucuk gibi yiyecekler, taze peynir, pastörize olmayan süt, çiğ yumurta suni tatlandırıcılar uygun besinler değildir. Hamilelikte vitamin alımı ayrı bir önem taşır.
C vitamini gereksinimi artmıştır. Taze meyva, maydanoz da bol miktarda bulunur. D vitamini, kemik yapımında rol alır. Güneş ışınları ile vücutta sentezlenir. Kalsiyum ile birlikte alınmalıdır. A vitamini, süt, yumurta, havuç, ıspanak, yeşil sebzelerde bulunur. B vitaminleri, tahıllar, kepekli, yulaflı ekmek, tereyağ gibi besinlerde bol bulunur.

Etiketler:           

Bir Yorum Bırakın