Şimdi yükleniyor

Yaşama Uzanan Öykü

Anne – baba olarak doğduğu ilk günden itibaren bebeğinizi yakından inceler, gelişimini izlemekten büyük zevk alırsınız. Ama bebeğiniz, sizinle tanıştığı ilk güne kadar belki de maceraların en heyecanlısını ana rahminde yaşamış olarak dünyaya gelir. Uzmanlar, 9 ay süren hamileliği 3 aylık dönemlere bölerek inceler. Çünkü bu 3 aylık dönemler birbirinden farklı özellikler gösterir. Biz de bebeğinizin karnınızda hangi aşamalardan geçtiğini sizler için araştırdık. İşte yaşama uzanan inanılmaz öykü.

14 Haftalık Dönem
Doğrusunu söylemek gerekirse bebeğinizdeki en önemli değişiklikler bu ilk 3 aylık dönem (1-3 ay arası) içinde meydana gelir. Aslında hamileliğin dışarıdan en zor belli olan bu dönemi hem bebek hem de anne adayı için son derece önemlidir. Döllenmeyi takip eden ilk 12 hafta içinde bebeğiniz tamamen şekillenmiş minicik bir insan halini alır. Ancak kendi kendine yaşayacak hale gelmesi için daha zamana ihtiyaç vardır.

İlk 6 Hafta
Bu günlerde anne adayı çeşitli belirtilerin ışığında hamile olup, olmadığının kesinleşmesi ile uğraşır. Oysa bebeğiniz bu günlerde bir hücreler topağından karidesi andıran bir biçime girmiştir bile. Gözleri ve kulakları oluşmuş ağzı ise belirmeye başlamıştır. Omurgası da , oluşmaya başlayan iskeletinin sinyallerini verir. Kalbi çarpar ancak henüz kalp atışlarını tespit etmek mümkün değildir.

6-12 Hafta Arası
Bu dönem içinde bebeğiniz yine büyük bir gelişme gösterecektir. İç organları, kolları, bacakları ve yüz hatları bu haftalarda oluşur. 9. haftada dudak ve burun delikleri oluşmaya başlar. Hatta bu haftalarda diş etleri bile meydana gelebilir. 8-10 hafta arasındaki bebeklerin hıçkırabildiği bilinir. Bu haftalarda bebek ancak başparmağınız kadardır ve herhangi bir hareketini hissetmeniz mümkün değildir.

14. Hafta
Bu haftada bebek hareket etmeye, kol ve bacaklarını oynatmaya başlar. Artık tamamen minik bir bebek görünümünü almıştır. Buna bağlı olarak da el ve ayak parmaklarında kendine ait bir parmak izi oluşur. Hatta bebeğin pozisyonuna ve inceleyen kişinin uzmanlığına bağlı olarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bütün iç organları tamamen oluşmuştur ama henüz çok yetersizdir. Bir hayli hareketlidir. Başını oynatabilir., hatta alnını bile kırıştırabilir. Elleriyle yüzüne dokunabilir. Boyu yaklaşık 7,6 santimdir, ağırlığı ise 25 gram kadardır.

Neler Yapabilirsiniz ?

Bu haftalarda bebeğinizi beyni ve omurgası geliştiği için size de çok iş düşer. Folik asit adı verilen vitamini kullanarak bebeğinizi olası sakatlıklara, oluşum bozukluklarına karşı korunmasını sağlayabilirsiniz. Hatta uzmanlar bebek sahibi olmak isteyen kadınların hamile kalmadan önce bu vitamini almalarının daha yararlı olacağını söylüyorlar. Folik asit hücrelerin ve dokuların oluşumuna yardımcı olur. Yetişkinler folik asit ihtiyaçlarını yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardan karşılayabilirler. Ancak vevek vekleyen anne adayları için bu miktarlarda folik asit yeterli değildir. Bu yüzden muhakkak folik asit tabletleri kullanılmalıdır. Hamilelerin günde 400 mcg (mikrogram) folik asit almaları gerekir. Ancak tabii ki doktor kontrolünde alınmalı, çünkü fazlası da zararlı olabilir. Yine anne ve bebek yönünden demir eksikliğinin olmaması depoların doluluğunu sağlama amacıyla dışarıdan demir eklenmesi gerekliliği vardır.

14-30 Hafta Arası
Hamileliğintam ortasında bulunan ikinci 3 aylık dönemde (3-6 ay arası), bebeğiniz sürekli ve hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Bu haftalarda bebeğiniz neredeyse bir atlet gibidir. Kendini kasar, döner, her yanını hareket ettirir ve kaslarının güçlenmesini sağlar. Bu arada kendini sıcak tutabilmek için vücudu yağlanmaya başlar. Yine bu haftalarda saçları, kaşları ve kirpikleri belirir. Ayrıca bütün vücudu lanuga adı verilen ince tüylerle kaplanır.

18. Hafta
Bu haftada ilk olarak bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Ayrıca ultrason incelemelerinde bebeğinizi ilk kez tam olarak bir bebek şeklinde görebilirsiniz. Bu ultrason incelemesi sırasında bebeğinizde herhangi gelişimsel bir anomali bulunup, bulunmadığı da saptanabilir. İkinci 3 aylık dönemde bebeğinizin dilindeki lezzet almayı sağlayan bezler bile oluşmuştur. Kendi kendine de nefes alma çalışmaları da bu haftalarda başlar. Sesleri ayırt edebilir. Bu sayede annesinin sesini tanır. Gözleri tam açılmadığı için dış ortamdan sadece kuvvetli ışığı seçebilir ayrıca parmaklarını emebilir.

22. Hafta
Bu haftalarda bebeğiniz size tepki vermeye başlar. Çünkü duyduğunuz bazı sesleri artık tanır. Ayrıca karnınına dokunulmasına karşı da son derece hassas davranır.

24. Hafta
24. Hafta büyük bir dönüm noktasıdır. Çünkü her ne kadar istenen bir durum olmasa bile zorunluluklar yüzünden bu haftada doğum yapmanız gerekirse bebeğinizin yaşama ihtimali yüksektir. Akciğerleri tam olarak gelişmemiş olsa da hastane ortamında doğan bebekler yaşatılabilirler.

30. Hafta
30. haftada bebeğinizin gözleri açılır ve görmeye başlar, hatta gözlerini bir noktada odaklamaya başlar. Ayrıca bağırsakları da hareketlenir.ve dışkısını yapmaya başlar. Günde yarım litreye varan miktarlarda çişini de yapar. Bebeğin boyu 35-41 santim , ağırlığı ise 1-1,5 kilogram arasındadır.

Neler Yapabilirsiniz ?

İkinci 3 aylık dönem içinde hayatın tadını çıkarın. Kendinizi aşırı yormayın ve gıdasız bırakmayın. Azar azar ama sık sık yemek yiyin. Sağlıklı beslenmeye dikkat edin . Özellikle meyve ve sebzelerin çoğunlukta olduğu beslenme tarzını benimseyin yoksa kendinizi çok bitkin ve halsiz hissedersiniz.

30 Haftalıktan Doğuma Kadar
Son 3 ay içinde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 2,7-3,6 kilogram arasındadır. Artık çok büyük olduğu için daha az hareket eder. Büyük ihtimalle başı aşağıdadır. Bu aylarda tıpkı yeni doğmuş bir bebeği andırır. Ancak vücutları yeni yeni yağlanmaya ve kaslanmaya başlar. Vücudu verniks adı verilen ve yağa benzeyen beyaz bir madde ile kaplıdır.Kimi zaman doğum esnasında da bebeğin vücudu verniks ile kaplı olabilir.

34. Hafta
Bebeğiniz tam olarak şekillenmiştir. Akciğerleri hariç tüm organları işlevini görebilecek durumdadır.Akciğerlerinin biraz daha gelişmesi gerekmektedir. Erkek çocuklarının testisleride yerinde yerleşmiştir. Ancak kızlarda yumurtalıklar ancak doğumdan sonra esas halini almıştır.

Neler yapabilirsiniz ?

Bu devrede dinlenmenize özen gösterin. Bebeğinizinde doğum için hazırlandığı bu evrede ne kadar çok yapacak işiniz olursa olsun muhakkak dinlenecek vakit yaratın. Yine azar azar ve sık sık yemeğe dikkat edin. Ayrıca 36. haftadan sonra hastaneye giderek yanınızda götüreceğiniz çantayı da hazırlayın. Ayrıca daha büyük çocuklarınız varsa onlara kimin bakacağını ayarlayın.