Şimdi yükleniyor

Gebelikte Değişiklikler

Cinsel birleşme sonrası milyonlarca erkek tohum (sperm) hücresi uzun yolculuğa çıkar, bunlardan bir kısmı kadında yumurtalığa kadar ulaşabilir. Ve sadece biri (bazen 2-3) döllenmeye hazır durumda olan yumurta hücresi ile birleşir. Bu buluşmadan yaklaşık 4 saat sonra iki eşit hücreye bölünme olur. Böylece doğacak çocuğun cinsiyeti şekillenir, genetik özellikleri belirlenir. Döllenmeden sonra döllenen yumurta embriyo adını alır. Bir yandan yumurtalık kanalında, ana rahimine doğru yol alırken, öte yandan pek çok bölünme gerçekleşir. Ortalama 5-7 gün de, toplu iğne başı kadar büyüklükte iken ana rahmine ulaşır. Burada rahim duvarında bir yere tutunur. Bu tutunma ile anneden bebeğe beslenme başlar. Annedeki gebeliğe bağlı hormonal değişiklikler bu dönemde ortaya çıkar. Döllenmeden sonra 2. Haftanın sonunda gebelik testleri pozitif sonuç vermeye başlar. Embriyo 4 santim büyüklük, 10 gram ağılıktadır.

Hormonal değişikliklere bağlı olarak annede göğüsler büyümeye başlar, meme ucundaki renkli kısım belirginleşir, iştah artar, uyku artar. Bulantılar başlayabilir. Giderek bebeğin gelişimi son derece hızlanır. Eller, ayaklar tomurcuk şeklini alır. Anne karnında 6. Haftadan itibaren büyük bir baş şekillenir. Bebeğin hemen bütün organları ilk 3 ay içinde oluşur. Bu nedenle annenin aldığı ilaç, sigara, alkol, röntgen ışınları bebeğe doğrudan yansır ve bebeğin gelişiminde sakıncalar yaratır. Organ eksikliği ya da anomaliler olan bebekler yol açabilir. Anne karnındaki bebek, hamileliğin bu ilk dönemlerinde çok hassastır. Rahim iç zarına tutunma, tam gerçekleşmez ise düşük tehditleri olur. Bu nedenle gebeliğin ilk 3 ayında düşüklerin oranı fazladır. Yine ağır kromozomal bozukluklar, tüm düşüklerin başta gelen nedenlerindendir. Hamileliğin 12.Haftasında embriyo 6 santim ve 20 gram ağırlığa ulaşmıştır. Bebeğin tüm organlarının oluşumu netleşmiştir. Bu dönemde annede henüz karın büyümemiştir. Kilo alımı belirgin değildir. Ancak hormonal değişiklikler, ruhsal tabloya yansıyabilir. Anne adayı daha duyarlı, daha kırılgan olabilir.

Bebek 15 santim büyüklüğünde ve 200 gr ağırlığındadır. Rahmin büyüklüğü iri bir portakal kadardır. Bebek vücudu, kendisini koruyan sıvı içinde harekete başlar. Bu dönemden sonra kilo alımı hızlanır. Ayda bir kilo alınması uygun olur. Bebek kalp atışlarını doktorunuz size dinletebilir. Yine ultrason ile bebeğin gelişimi, rahimde nereye, nasıl yerleştiği görülebilir. Karın belirginleşir. Karın ve memelerin büyümesi, çatlaklara yol açabilir. Her gün yumuşatıcı bir losyon kullanarak masaj yapılması uygun olur.

Bebekler genellikle 9. aydan itibaren anne karnında doğuma uygun duruşa geçerler. Yavaş yavaş bebek aşağı doğru oturur, kalp ve mide üzerinde baskı azalır, soluk alıp verme rahatlar. Bebeğin büyümesi yavaşlamıştır. Hareketler biraz da yer darlığından azalmıştır. Endişeye gerek yoktur. Bu arada annenin kilo alması da azalmııştır. Bel ve sırt ağrıları bu dönemde çok artmıştır. Karnın büyümesi ile vücudun, kas-iskelet sisteminin dengesi bozulur, ağırlık merkezi değişir. Sonuçta sırt kaslarının gerilmesi ve ağrılar olur.

Hafif topuklu, rahat ayakkabı
Ağır yüklerin kaldırılmaması
Yerden alıncak eşyada, dizlerin bükülmesi, sırtın dikleştirilmesi.
Uzun süre oturmak, ayakta durmak sakıncalıdır.
Karın kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak.
Zaman zaman sağ yana yan yatarak dinlenmeli