Lohusalık Dönemi
1-Lohusalık döneminde karın ağrıları normal mi?
Doğumu izleyen ilk 4 -6 haftalık süre lohusalık adını alır. Bu dönemde rahim (uterus) ufak kasılmalarla gebelik öncesi durumuna dönmeye çalışır. Emziren annelerde, sütün akması için hipofizde yapılan bir hormon (oksitosin) düz kasların kasılmasını sağladığı için bu toparlanma daha çabuk olur.
2-Doğum sonrası kanlı akıntı normal mi?
Gerek normal doğum, gerekse sezeryan sonrası rahimden atılan kanlı parçacıklar giderek et suyu rengini alır. Loşi adı verilen bu akıntının doğum sonu 7 -10 gün sürmesi normaldir. Hijyen kurallarına uyarak enfeksiyon zemini yaratmamak gerekir.
3-Lohusalık döneminde duyarlı ve sinirli olmak normal mi?
Evet hormonal etkiler yanı sıra yeni bir canlının varlığı, sorumluluğu çevremizdeki kişilerin iyi niyetle de olsa farklı görüşler aktarması ruhsal yüklenmeye yol açar. Kolaylıkla ağlayan, kırılgan bir yapı oluşur. Bu dönemde çoğu anne için olağan bir durum olduğunu düşünün eşiniz ve bebeğiniz ile sakin bir ortam yaratmaya, yalnız kalarak dinlenmeye özen gösteriniz.
4-Emzirme göğüslere zarar verir mi?
Doğum sonu dönemde uygun bir sütyen ile göğüsler desteklenecek olursa emzirmenin hiçbir sakıncası yoktur. Emzirilmemesi durumunda sütün birikmesi daha sakınca yaratır.
5-Lohusalık döneminde süt olması için fazla kalori almak normal mi?
Bu dönemde de annelerin “iki canlı oluş” nedeni ile fazla beslenmeleri gereksizdir. Önemli olan yeterli dengeli beslenmedir. Bunu için emziren annenin bol su içmesi, günde en az 500 ml (2 su bardağı süt yada süt ürünü) alması, yumurta, meyve – sebze yemesi gerekir. Ortalama günde 2800 – 3000 kalori alması yeterlidir.
6-Lohusalık döneminde egzersizlere başlanılması normal mi?
Sezeryandan sonra bile en kısa sürede hafif egzersizler ve soluk alıp verme uygulamaları ile kaslar çalıştırılmalıdır. Her gün yapılacak 5 – 10 dakikalık çalışma, annenin kendine zaman ayırma duygusu yönünden de ruhsal olumluluk yaratır.
7-Lohusalık döneminde doğum sonu ilk menstürasyon (adet kanaması) ne zaman başlar?
Her lohusa da değişmekle birlikte genellikle 4 -6 hafta sonra başlar. İlk dönemlerde hormonal denge tam kurulamadığı için yumurtlama olmayabilir. Anovulatuar kanama adı verilen adet kanamaları olabilir.
8-Bu durumda yeniden gebe kalmak olası mı?
Lohusalık döneminde, her kadında hormonal dengenin tam oluşması, yumurtalıklar ve rahim (over – uterus) işlevlerinin düzene girişi değişkendir. Öte yandan, emzirmenin gebelikten koruyucu hormonal etkisi varsa da kesinlikle güvenilir bir doğum kontrol yöntemi değildir. Sürpriz bir yeni gebelik devreye girebilir.
9-Lohusalık döneminde ağızdan alınan haplar (oral kontraseptif) gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılabilir mi?
Bu dönemde aile planlaması danışmanlığı olarak eşiniz ile yöntem kararı vermemiz ve uygulamamız gerekir. Ağızdan alınan gebelikten korunma amaçlı haplardan sadece “mini hap” adı verilen şekli, emziren anneler tarafından kullanılabilir. İçeriğindeki hormon sütün kesilmesini engellemez.
10-Lohusalık döneminde kilo vermek olası mı?
Emziren anne günde bu şekilde 650 – 750 kalori harcamaktadır. Bebeğin bakım işlemleri de oldukça enerji gerektiren durumlardır. Bu nedenle lohusalık dönemlerinde kesinlikle diyet yapmamanız gerekir. Uygun beslenme ile yavaş, fakat kalıcı olarak kilo verebilirsiniz. Genellikle doğum sonu 6. ayda doğum öncesi ağırlığa dönülebilir.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.