Trabis Projesi Ne Zaman Açılıyor Blog

BTK’nın  bünyesinde olan com.tr, net.tr ve org.tr gibi .tr uzantılı alan adlarının  faaliyetlerinden ve kayıtlarından sorumlu olacak olan  TRABİS projesi ne zaman açılıyor, sorusu son günlerde sıkça sorulmaya başlandı.

TRABİS projesi ile ilgili beklenen açılma haberi nedeniyle birçok alan adı yatırımı yapanlar gözlerini BTK’ya çevirdi.

TRABİS PROJESİ NEDİR?

TRABİS projesi önümüzdeki süreçte fazla önem kazanacak bir soru olacağa benziyor. Özellikle dijital dünyanın ve domain bilişim sektörünün gündeminde olan TRABİS projesi , .tr uzantılı domainleri yöneten BTK’ ya bağlı olarak faaliyet gösterecek bir birim olarak duyurulmuştu. Önceki yıllarda nic.tr üzerinden ODTÜ bünyesinde yürütülen .tr uzantılı domainlerin (alan adı / site adresi uzantısı) artık TRABİS üzerinden ve belgesiz olarak yürütüleceği ifade edilmişti.

TRABİS PROJESİ NEDEN ÖNEMLİ?

TRABİS projesi faaliyete geçtiğinde .tr uzantılı olan com.tr, net.tr ve org.tr gibi daha önceden belge ibraz dilerek satın alınan alan adları yani domainlerin belgesi olarak alınması yolu açıldı. Bu nedenle nic.tr’den devri alınan ve TRABİS projesi çatısı altında faaliyet gösterecek .tr  domain uzantıları artık TRABİS’ i de daha faal bir kuruluş haline getireceğe benziyor.

COM.TR, NET.TR VE ORG.TR ALAN ADLARI BELGE İBRAZ EDİLMEDEN NE ZAMAN ALINABİLİR?

Şuan için belgesi com.tr, net.tr ve org.tr alan adı satısı başlamadı ancak birçok hostin domain firması ön sipariş şeklinde bu satışları yapmaya başladı. Bu süreçte .tr uzantılı olarak kabul edilen com.tr, net.tr ve org.tr artık belge ibraz etmeksizin ön sipariş verebileceksiniz. Ancak bu ön sipariş verdiğimi alan adlarının hizmete girmesi  TRABİS’in faaliyete girmesi ile başlayacak.  Fakat TRABİS projesinin faaliyete ne zaman geçeceği ve  kayıtların ne zaman başlayacağı yönünde kesin bir bilgi bulunmamakta.

PEKİ TRABİS PROJESİ NE ZAMAN AÇILIYOR?

Paylasimevi.com olarak bu konuyu yakından takip ediyoruz. Ocak ayı sonunda açılacağı söylenen Trabis mart ayı bitmesine rağmen faaliyete henüz geçmedi. Resmi olmayan bilgilere göre Nisan ayında TRABİS’in faaliyette olması için çaba harcandığı biliniyor. Trabis projesi faaliyete geçtiğin de sitemizde duyuracağız .

TRABiS PROJESİ KAPSAMINDA ALMAK İSTEDİĞİM .TR UZANTILI DOMAİNİ BELGESİ ÖN SİPARİŞ NASIL VEREBİLİRİM

Kendi projeleriniz ve siteleriniz için .tr uzantılı belgesi domain almak istiyorsanız ön siparişe başlayan hosting-domain firmalarından ön sipariş verebilirsiniz.

ÖN SİPARİŞ VEREBİLECEĞİNİZ BAZI SİTELER

natro.com :  Natro.com firması com.tr,net,tr,org,tr uzantılı alan adları için belgesi ön sipariş almaya başladı. https://www.natro.com/domain-sorgulama/belgesiz-com-tr-on-siparis adresinden giriş yapıp ön sipariş geçebilirsiniz.

metunic.com.tr : METUnic, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ’nün bilişim alanındaki tecrübesi ile ODTÜ Geliştirme Vakfı tarafından 2019 yılının mart ayında kurulmuş domain satışı yapan firmadır. Yakında hosting satış işlemleri de yapmayı düşünmekteler. com.tr, net.tr,org.tr uzantılı alan adlarını belgesi alabileceğiniz diğer bir firmadır.  https://app.metunic.com.tr/order/config/preconfig/backorder_domain  

adresinden  giriş yapıp, ön sipariş oluşturabilirsiniz.

 

 

 

Bir Yorum Bırakın