Yeni Doğan
Anne karnından bebeğin alınması, göbek kordonunun kesilerek anneden ayrılması ile yenidoğan bebek, yeni dünyaya adımını atar. Bundan önceki yaklaşık 40 hafta boyunca bebek ana rahminde bir sıvı içinde, dış tehlikelerden korunmuştur. Bu sıvı 600-1500 ml kadar, berrak, kokusuzdur. Bebek annesine atar ve toplar damarlar ile bağlı olup beslenmesi bu yolla sağlanır. Sıvının az ya da çok oluşu, besleyen damarların uzun ya da kısa oluşu bebek yönünden sakıncalar yaratabilir.
Canlı doğum : 24. Gebelik haftasını tamamlayarak doğan, doğumda soluk alma kalp atışı gibi yaşam belirtilerinden birini gösteren yenidoğandır.
Prematür doğum : Gebeliğin 24-37. Haftaları arasında doğan bebeklerdir.
Miadında yenidoğan : Gebeliğin 38-42. Haftaları arasında doğan bebeklerdir.
Postmatür bebek : Gebelik süresi 42 haftadan daha uzun olan bebeklerdir.
Düşük doğum ağırlıklı bebek : Hamilelik süresi olarak zamanında doğan, ancak doğum kilosu 2500 gramın altında olan bebeklerdir.
Bebek doğar doğmaz göbek kordonu klemp ile sıkıştırılır ve kesilir. Bebeğin ağzı içinde bulunan anne karnından ya da doğum yolundan geçen kalıntılar temizlenir. Hemen ılık havlu ile sarılır, yıkanmaksızın yüz ve vücudu kabaca kandan temizlenir. Yaşamın ilk dakikalarında cilt rengi, nabız, solunum, hareketlilik ve tepkileri ile Yenidoğan değerlendirmesi yapılır.
Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız.
Bebeğin vücut ısısı düzenlenmesi henüz oluşmadığı için çok önemlidir. En kısa sürede anne tenine temas edecek şekilde anne kucağına verilerek emzirilmesi çok uygun bir davranıştır. Bebeğin ilk uyanıklık dönemlerinde (İlk yarım saat) hemen memeye tutuluşu henüz süt gelmemiş bile olsa çok yararlıdır. Anne ile bebek arasında duygusal bağın oluşması, emdikçe süt yapımının artması ve daha kısa sürede yeterli süte ulaşma bu sayede olur.
Yenidoğan bebeğin gözleri, burun tarafından dışa doğru temiz bir gazlı bezle silinip, birer damla ilaç damlatılır. Doğum kanalından geçerken göze bulaşabilecek mikrobik durumlardan korunmaya çalışılır.
Yine yenidoğan bebeğin bağırsakların da K vitamini oluşturan bakteriler henüz olmadığı için, yenidoğan dönemi kanamalarını önlemek için kas içine K vitamini yapılır. Göbek kordonu 1-2 santim uzaktan steril bir klemp ya da göbek bağı ile bağlanır, kesilir, temiz bir gazlı bezle sarılır. Fenil ketonürü denilen, daha sonraki çocukluk döneminde zeka geriliğine yol açan metabolik bir hastalığa tanı koymak, varsa beslenme düzenlemesi ile sorunu önlemek amacı ile bebeğin topuğundan bir damla kan alınır. Bebeğin ilk aşısı anne sütüdür. Anne sütünden, bebeği hastalıklara karşı koruyan pek çok koruyucu antikor denilen madde geçer. Ancak bu arada yenidoğan bebeğe ilk uygulanacak aşı hepatit B aşısıdır. Bebeğin ısıtılmasından sonra genel durum iyi ise çıplak olarak doğum kilosu ve doğum boyu ölçülür. Genellikle yenidoğan kilosu 2500-4000 gr. arasındadır. Bu kilonun altında ise düşük doğum ağırlıklı, üstünde ise yüksek doğum ağırlıklı bebek (iri bebek) denir. Yenidoğan boyu ise 47-52 santim arasındadır.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.