1-Doğumdan ne kadar sonra emzirmeye başlamak normal?
Olabildiğince erken anne ve bebeğin durumuna göre doğum masasında bile bebek anne memesine tutulabilir. İlk yarım saatte mutlaka başlanılmalıdır.
2-İlk günlerde süt olmayışı normal mi?
Doğumu izleyen günlerde, sarımsı, koyu kıvamlı ilk süt (colostrum) denen bir salgı vardır. Bebeğin ilk aşısıdır. Yağ oranı ve anneden geçen koruyucu maddeler (antikor) nedeni ile mutlaka verilmesi gerekir. Miktarı az da olsa bebek için yeterlidir. Ek mama, su, şekerli su verilmesi gerekmez.
3-Anne sütünün gelmesi için ne yapmak gerekir?
Yeni doğan bebek sahibi anneler, çevrelerinin de etkisi ile sütlerinin gelişi, bebeğin aç kalışı yönünden yoğun kaygı duyarlar. Bu kaygı ve endişeler psikohormonal yolla sütün yapımını azaltır. Hipofizden süt yapım hormonu (prolaktin) daha az salgılanır. Sütün gelmesi için en önemli nokta, bebeğin akla geldikçe anne memesine tutulmasıdır. Bebek emdikçe sütün geleceği unutulmamalıdır. Bu arada anne bol su ve sıvı içmelidir. Genelde sütün tam bollaşması 36 saate dek uzayabilir. Ancak bu arada var olan süt bebek için yeterlidir.
4-İlk günlerde emzirmede güçlük çekilmesi normal mi?
Bebeğin emmesi, anne karnında da var olan bir içgüdü (refleks) dür. Emzirme olayı ise tümü ile teknik bir durumdur. Bilgi ve beceri gerektirir. Bu nedenle ilk günlerde anne – bebek uyumu sağlanıncaya dek sorun yaşanması doğaldır. Bu dönemde uygun emzirme danışmanlığının önemi büyüktür. Doğumdan sonra ya yatarak yada yarı oturur pozisyonda emzirebilirsiniz. En rahat durumu almanız, yastıklarla sırt yada kolları desteklemeniz, gevşememiz uygundur. Siz ne kadar rahat olursanız, emzirmede o denli rahat olur. Sizin telaş ve gerginliğiniz bebeğinizede yansır.
5-Bebeğin memeyi tutamaması normal mi?
Bebek, sadece memenin ucunu değil, kahverengi kısmından (areola) bir kısmıda ağzına almalıdır. Bunun için bebeğin yanağına, eliniz yada meme ucu ile arama refleksi uyarılır. Ağzını iyice açtığı anda meme ucu ve areola (meme başı) verilir. Bu arada alt dudak alta kıvrılmış, dil onun üstünden görünür durumda olup ağız tam açıktır. Bebeğin çenesi alttan çeneye değmektedir.
6-Bebeğin burnunun açık kalabilmesi için, emziren annenin memeye üstten bastırması normal mi?
Hayır. Anneler genellikle işaret ve orta parmak arasında meme başını sıkıştırarak emzirirler. (makas ve sigara tutuşu) Bebeğin burnunun açık kalması yönünden bu tutuşa hiç gerek yoktur. Ayrıca bası yapılan yönden süt gelişi bloke olabilir.
7-Emzirme süresinin çok uzun olması normal mi?
Bebek, kolostrum salgılanan ilk günlerde 5 – 6 dakika emer. Normal süt salgılanmaya başlayınca emzirme süresi uzar. Bir öğünde beslenme yönünden gerekli sütün büyük çoğunluğu (% 90) ilk 5 dakika emme ile alınır. (ilk emme) izleyen 5 – 10 dakikalık emme süresince süt bezlerindeki yağ oranı daha fazla olan süt gelir (orta emme). Bu sürede tokluk hissi oluşur. Ancak bu sürenin sonunda da bebek tok olduğu halde emmeyi sürdürebilir. (son emme, gevşek refleks emme) Bu son emme 5 – 10 dakikayı aşmamalıdır. Böyle bir emzirme süresi 15 – 20 dakika arasında olmalıdır.
8-Bebeği günde kaç kez emzirmek normaldir?
Kesin ve katı bir emzirme programı yapmak doğru değildir. İlk günlerde bebek 1 – 2 saat ara ile acıkır. Daha sonraları bu 3 – 4 saate çıkabilir. Bebeğin istekleri doğrultusunda emzirme sıklığı ve sayısı ayarlanır. İlk günlerde emzirilme, anne ya da bebek istedikçe yapılmalıdır.
9-Her öğünde her iki göğüsten de emzirmek gerekli mi?
Her öğünde bir memeyi vermek, en az 10-15 dakika bu memede tutmak doğrudur. Bir sonraki emzirme diğer memeden başlanır. Bazen bir memeden sürekli daha az süt gelir. Bu durumda öncelikle az süt gelen memeden başlayarak her öğünde her ikisini birden vermek uygun olur.
10-Bebeğin çok ağlaması sütümün yetmemesinden olabilir mi?
Bebeğin her ağlayışı açlıktan değildir. Sadece anne sütü ile beslenen bir bebek günde en az 5-6 kez idrar yapıyor ve uygun kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yeterlidir.