Normal mi?

1-Normal doğum nasıl gerçekleşir?

Doğum olayının üç evresi vardır. İlk dönem, doğum belirtilerinin başlangıcından rahim ağzı tamamen genişlemesine dek olan süredir. Yalancı doğum ağrıları denen düzensiz, kasılmalar vardır. Doğum eyleminin en uzun süresidir. 10-12 saate dek sürebilir. Sancılar şiddetlenerek 5 dakikada bir başlayınca hastaneye gitme zamanı gelmiştir. İkinci dönem rahim ağzının tam olarak açılmasından ıkınmalarda bebek doğana dek olan dönemdir. Genellikle ilk doğumlarda 1 saat önceden doğum yapanlarda 15 – 20 dakika kadar sürer. Son dönem ise bebeğin doğumundan plasenta (döl eşi) nin çıkışına dek olan 10 – 30 dakika arası süredir.

2-Doğum sancıları düzenli ve sık gelmeye başlamaksızın hastaneye gitmeyi gerektiren durumlar var mı?

Normal doğum eylemi belirlenen olası doğum tarihinden bir – iki hafta önce ya da sonra başlayabilir. Doğum başlangıcında rahim ağzını tıkayan mukuslu kanlı bir sıvının gelmesi (nişane) normaldir. Doğumdan iki – üç gün önce de görülebilir. Hastaneye gitmeye gerek yoktur. Ancak su kesesinin aniden yırtılarak suların gelmesi ya da kanamaların olması durumunda hemen haber ileterek hastaneye gidilmelidir. Bu durumda temiz bir ped kullanmak yararlıdır. bebeğin mikrop kapması yada eşin erken ayrılmasına dayalı sorunlar ortaya çıkabilir.

3-Anne adayı doğuma yardımcı olabilir mi?

Gebe, doğum öncesi bilgi kazanmış, ruhsal olarak hazırlanmış, beden ve soluk egzersizlerini uygulamış ise doğum olayında genellikle rahat, gevşemiş durumdadır. Bu dönemde kaygılı, korkulu anne adayı kendini kasarak vücudun oksijen tüketimini arttırır. Anne ve bebek yönünden gereksinim duyulan oksijen boşa gider. Yoğun sancılar döneminde dikkatinizi soluk alıp vermede toplayın. Her sancıyı bebeğin gelişini yakınlaştıran bir olay olarak düşünün. Sancıların başlangıç ve sonunda derin soluk alıp ağzınızdan verin. Yoğun sancı döneminde ağızdan, hafif hafif soluyun, sancı aralarında gevşeyip dinlenerek gerekli gücü toplayın. İkinci dönemde rahim ağzının tam açılması sırasında ıkınma hissi başlar. Yoğun sancı ve kasılmalarda sizde ıkınarak bebeğin çıkışını kolaylaştırabilirsiniz.
—>Doğum Öncesi Egzersizleri

4-Bazı doğumların çok kısa sürede olması normal mi?

Bazen çok şiddetli ağrısı olanlarda, daha önce çok doğum yapmış olanlarda, rahim ağzı esnekliği ve önceden bir miktar açık oluşu nedeni ile hızla açılır. Doğumun ikinci evresi de hemen birkaç ıkınma ile sonlanır. Bu denli hızlı doğumların da bebek yönünden sakıncalı olabileceği unutulmamalıdır.

5-Eşimin doğum olayında yanımda bulunması normal mi?

Eşinizin doğumda bulunması size güç ve moral verecektir. Sancılar sırasında destek olma, soluk alıp verme, gevşeme egzersizlerini hatırlatma, masaj yapma konuşarak rahatlatma doğum evrelerinde anne adayını yüreklendirir. Eşin yanımızda bulunması sizin ve eşinizin isteği üzerine hekiminizin uygun görüşü ile gerçekleşir.

6-Sancıların sık aralarla, şiddetli gelmeye başlamasından sonra aniden kesilmesi normal mi?

Bazı durumlarda sekonder ağrı zaafı denen ağrının kesilmesi olabilir. Bebeğin durumu özenle izlenerek ağrıyı ve uterus kasılmalarını arttıracak ilaç verilir. Gerekirse sezeryana geçiş olabilir.

7-Olasın doğum tarihini çok geçmesine karşın doğum olayının başlaması normal mi?

Doğum, olası doğum tarihinden 2 hafta önce yada sonraya kayabilir. Bu dönemde ultrasonografi ve bebeğin vital bulguları değerlendirilir, gerekirse anneye bazı testler yapılabilir. Yapay sancı (indüksiyon) adı verilen bazı ilaçların damar yolu ile verilmesi ile doğum sancılarının başlatılmasına çalışılır. İlaç uygulamasından sonra 8-10 saat geçmişse su kesesi rahim ağzından bir iğne ile açılarak sancıların gelmesi sağlanır. Gerekirse sezeryana geçilir.

8-Doğumda dikiş (epizyotomi) yapılması normal mi?

Doğumda, bazı durumlarda uygunsuz bir yerden yırtılmaları önlemek için vajina çıkışı küçük bir kesi ile genişletilir. Bu bölgeye iğne ve lokal anestezi yapılarak kesilir, doğum sonrası özenle dikilir. Dikişler kendiliğinden erir. Yara genelde 10-14 gün içinde iyileşir. Mikrop kapmaması için temizlik uygulamaları dikkatle yapılmalıdır. ilk doğumlarda makat gelişi, prematür, başın büyük oluşu, ıkınmaların kontrol edilemeyişi gibi durumlarda uygulanabilir.

9-Doğum anında uygulanan başka işlemler var mı?

Günümüzde baş vurulmayan bir uygulama olmakla birlikte bazı durumlarda forceps (kaşık) yada vakum gibi doğuma yardımcı işlemler kullanılabilir. Anne veya bebeğin, sıkıntıda oluşu, baş – pelvis uygunsuzluğu, bebek ters yada prematür ise doğuma yardım gerekir. Vakum, bebeğin başına basınçla çekme işleminin uygulanmasıdır. Bebek başında, vakum aygıtının konduğu yerde cilt altı şişliği olabilir. Geçicidir. Forceps ise, doğum kanalında bebeğin başının iki yanına yerleştirilen kaşıklar yardımı ile başın çıkartılmasıdır. Bebeğin başının iki yanında birkaç günde geçen morarma ve izler görülebilir.

10-Doğum temiz (steril) ortamda yapılacağını bildiğim halde gebelikte tetenoz aşısı yaptırmam normal mi?

Her koşulda anneyi ve yeni doğan bebeği korumak üzere mutlaka doğum öncesi dönemde gebe aşılanmalıdır. Daha önce hiçbir aşı olmadı ya da anımsamıyor ise gebeliğin 6. ve 7. ayında iki kez, gebelik öncesi son beş yıl içinde aşı olmuş ise 1 kez aşı yapılmalıdır. Anneye ve bebeğe bu aşının hiçbir zararı yoktur.

Bir Yorum Bırakın