Hamile Eğitim

Doğal ve olağan bir durum olan gebelik ve doğuma uyum için annenin bedensel , ruhsal ve sosyal yönden hazır olması çok önemlidir . Gebelik ilerledikçe uterusun büyümesi , ağırlığın artması , gebelik hormonları etkisi ile eklem bağlarının gevşemesi sonucu postür ( duruş ) bozuklukları gelişebilir. Yer çekimine bağlı merkezin öne doğru yer değiştirmesini karşılamak için gövde geriye gider , bel çöküklüğü artar , karın kasları zayıflar. Giderek bu değişime bağlı bel , sırt ağrısı ve solunum güçlüğü olabilir.

Doğum öncesi eğitimin olumlu etkisi 20 . yüzyıl başlarından bu yana açıklık kazanmıştır . İlk olarak Dr . D. Head tarafından ” Eğitilmiş Doğum ” kavramı ortaya atılmış ve korkunun , doğum ağrısını olumsuz etkileyeceği vurgulanmıştır . Doğum konusunda bilinçlendirilmiş anne eğitilmiş olur, uygun soluk almalar ve egzersizlerle de bedensel ve ruhsal olarak gevşemiş bir durumda bebek sahibi olabilir.

Obstetrik rehabilitasyon adı verilen “Doğum olayı ile bağlantılı esenlendirme” uygulamalarından amaç:

Hamilelik boyunca annenin bedensel uygunluğunu korumak ,
Anne adayının doğum sırasında ortaya çıkabilecek ağrı ve korkusunu azaltmak ,
Doğum sonu normale dönüşü kısaltmak üzere doğum öncesi – doğum sonrası egzersizler ile kas tomisü , kalp damar sistemi uyumu ve anne adayının kendine güvenini sağlamaktır.

Doğum öncesi eğitim olabildiğince erken başlamalıdır. Bu amaçla kurulan merkezlerde doğumdan üç ay önce özellikle son 10 haftada , 1 saat / haftada olarak eğitim uygulanmaktadır. Bazı merkezlerde ise 5 aydan itibaren egzersizlere başlanmaktadır. Genellikle bu eğitim 4 – 12 kişilik gebe toplulukları ile yapılmaktadır .

Egsersizler sırasında baş dönmesi, eklem ağrısı, kanama gibi sorunlar olmamalıdır. Her hamile ayrı ayrı değerlendirilerek egzersiz programı verilmelidir. Kas ve eklem incinmelerini önlemek, kalp – solunum hızının yavaş yavaş artması için egzersiz öncesi ısınma ve egzersiz sonu toparlanma – dinlenme süreleri olmalıdır. Solunum kontrolü, gevşeme, artan ağırlık ile duruş kontrolü, oturup kalkma, çömelme gibi durumlarda uygun pozisyonlar gebeye aktarılmalıdır.

Etiketler:         

Bir Yorum Bırakın