Yemek bir çok ailede tartışma konusudur. Çocuklar yapılan yemekleri ya beğenmez, ya da sürekli makarna, pizza, köfte, kızarmış patetes, pilav gibi yiyeceklere yönelirler. Şekerleme, çikolata, bisküvi, kola gibi abur cuburlarla karnını doyuran çocuk, yemek masasına isteksizce oturur. İştahı kaçtığından masadaki sebzeyi ve salatayı yemeyi reddeder. Dolayısıyla yemesi için yapılan tüm baskılar sonuçsuz kalır. Çocuğun yiyeceği miktar için baskı yapılmamalıdır. Ancak neler yemesi gerektiği denetlenmelidir. Tabağındakini bitirmesi için zorlamak yerine, tabağı sofradan kaldırmak daha olumlu sonuç verir. Çocuklar içgüdüsel olarak ne kadar yemeye ihtiyaçları olduğunu bilirler. Bazı çocuklar besin gereksinimlerini hatalı yeme alışkanlığı ile karşılarlar.
Çocuğunuzun Yemek Alışkanlığını Değiştirmenin Yolları :
Her gün en az bir öğün çocuğunuzla birlikte yemek yiyin. televizyonu kapatın, rahat ve huzurlu bir ortam yaratarak, o gün ne yaptığınızı anlatın. Konuşarak şakalaşın.
Çocuğunuza sofrada sürekli ne yapması gerektiğini söylemeyin, can sıkıcı soruları ve konuları yemekten sonraya erteleyin.
Masayı hazırlarken ve kaldırırken çocuğunuzun yardım etmesine izin verin.
Aynı saatlerde yemek yemeye çalışın. Ancak yemek saatleri konusunda çok katı davranmayın.
Yemeye başlamadan önce fıkra anlatın, şarkı söyleyin, şiir okuyun veya dua edin.
Çocuğunuzun yemek seçmesini eleştirmeyin, çünkü yetişkinlerde yemek seçer.Büyükler sofradaki yemekleri beğenmediklerini söylememelidir.
Yiyecekleri değişik servis yada hazırlama ile ilginç hale getirin.Nasıl yetiştirildiklerini ne kadar yararlı olduklarını anlatın. Çocukla birlikte alışverişe gitmek de yararlıdır.
Bahçenizde ya da saksılarda maydanoz, dere otu, biber vb. bitki ve sebzeler yetiştirin. Bunların sulanmasında ya da toplanmasında çocuğunuzdan yardım isteyin. Çocuklar kendilerinin de katkılarıyla büyüyen bitkileri yemekten zevk alırlar.
Sofranızda Hergün Bulundurabileceğiniz Sağlıklı Karışımlar
Çocuğunuzun büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı olması için gerekli olan bütün besin maddeleri hazırlayacağınız yemeklerde bulunabilir. Böyle yemekler hazırlamak için beslenme uzmanı olmanız gerekmez. Sağlıklı yemek yapmak çok kolaydır.Çocuk yuvaya ya da okula giderken beslenme çantası hazırlayabilirsiniz.
Ana öğünlerde çocuğun enerji gereksinimini karşılamak için ekmek, tahıllar, patates, makarna, pilav vb. bulunmalıdır. Sebze ve meyve gibi bitkisel gıdalar vitamin gereksinimini karşılar. Süt ve süt ürünleri mineral ve protein gereksinimleri için bulunmalıdır.
Haftada 3 – 4 kez balık, et, yumurta gibi hayvansal protein içeren yemekler pişirilmelidir. Et makarna, pilav ya da sebzelerin yanında garnitür gibi sunulabilir.
Yemeklere az miktarda sıvı yağ ya da tereyağ katın. Kek, pasta, cips gibi hazır yiyecekler yüksek oranda yağ ve şeker içerdiklerinden mümkün olduğunca az verilmelidir.
Günde 5 öğün yemek çocukları canlandırır :
Çocukların metabolizmaları yetişkinlere oranla daha hızlı çalıştığından ve büyüdüklerinden, daha fazla besine ihtiyaçları vardır. Öğün aralarında acıkan çocuklara meyve, çiğ sebze, ekmek, süt, yoğurt, kek verilebilir.
İşte size 4 – 6 yaş arasındaki çocuklar için kabaca beslenme planı:
Kahvaltı :
2 – 3 yemek kaşığı yulaflı tahıl gevreği biraz sütle karıştırılır, içine rendelenmiş elma ya da başka bir meyve katılabilir.
Ara Öğün :
Bir dilim peynirli ekmek ve 5 dilim salatalık ya da domates.
Öğle Yemeği :
Tahıllı sebze yemeği.Hazırlanışı: 60 gr. darı iyice yıkanarak 150 ml. suda kaynatılır. Küçük bir sap pırasa ve havuç yıkanarak kare kare doğranır, 1 tatlı kaşığı yağ ile kavrularak darıya eklenir. İyotlu tuz ve baharatla tatlandırılır.
İkindi :
1 kase meyveli puding.
Akşam Yemeği :
1 – 2 dilim kepek ekmeğini yağlayıp üzerine salam koyun. Elma ve havuç rendeleyerek içine dövülmüş fındık eklenebilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon eklenebilir. Çocuğunuza her öğün bol sıvı vermeyi ihmal etmeyin.
Hazır Besinlerin İçindekileri
Çoğu anne, bebek emme döneminden, kaşıkla beslenme dönemine geçerken hazır satılan kaşık mamalarını bebeğe verip veremiyeceğini merak eder. Hazır yemekler bebek için gerekli olan besin maddelerini içerirler. Bunlar alınırken son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır. Hazır kaşık mamalarının içerisindeki besinler özenle seçilmiş ve en ince ayrıntısına kadar denetlenmiştir. Daha doğrusu ülkemiz koşullarında evde hazırlanmış, besin kaynaklarını vermektir.
Tatlı Besinler Besleyici mi ?
Abur cubur yemeye meraklı çocukların anne ve babaları, bunları yasaklamaya çalışmanın hiçbir işe yaramadığını iyi bilirler. Çünkü yasaklar arzulanır. Çocuklar genelde tatlılara düşkündür. Bebek doğduğu günden itibaren tatlı tadı tercih eder.
Tatlı yerine genelde meyve, arada bir ise evde yapılan tatlılar verilmelidir. Örneğin , aşure, kuru üzüm, havuç, ceviz gibi yemişler katılarak yapılmış kurabiyeler, kekler, sütlü – yumurtalı tatlılar gibi.
Evde tatlı pişirirken şeker yerine incir, üzüm, kayısı, dut gibi meyve kuruları, konsantre meyve suları, pekmez, tahin ve bal kullanılabilir. Yukarıda sayılan tatlılar şekerin yanında bir miktar protein, nişasta, vitamin ve lif içerirler.
Oysa şekerlemeler, çikolata, sade bisküvi, pasta ve benzerleri boş kalori içerirler.Bu besinleri yiyerek yoğun kalori alan çocuk kendini yeterince protein, mineral ve vitamin almadan tok hisseder.
Çocuğun Tatlı Alışkanlığını Denetleme :
Tatlıları asla ödüllendirme yöntemi olarak kullanmayın. Hiç ıspanağı sevmeyen bir çocuğa “Ispanağını bitirirsen dondurma yiyebilirsin” denildiğinde, çocukta dondurmaya düşkünlük, ıspanaktan ise yaşam boyu hoşlanmama alışkanlığı getirecektir. Çocuk erişilmesi güç ve değerli bir besin olan dondurmaya ulaşmak için kötü ve değersiz besinleri yemek zorunda olduğu fikrine kapılacaktır.
Akrabalarınıza ve arkadaşlarınıza çikolata ve şekerlemeler yerine boya kalemleri, kitap, balon gibi ufak tefek hediyeler getirmelerini tembihleyin.